СКАЙ

Подiї в життi гурту

ГУРТ СКАЙ – ВІД МІСТЕЧКОВОЇ КОМАНДИ ДО ЛЕГЕНДИ УКРАЇНСЬКОЇ РОК-МУЗИКИ.

Гурт Скай
Подiлитися :

Гурт СКАЙ було засновано у 2001 році Олегом Собчуком в м. Тернопіль. За досить короткий час колектив став досить відомим у рідному місті та на Західній Україні в цілому, і встиг засвітитися на таких відомих в той час фестивалях як “Червона Рута”, “Перлини сезону”, “Таврійські ігри”.

Але справжнім проривом для гурту став виступ у 2005 році в ефірі телеканалу М1 у проекті для починаючих команд “Свіжа кров”.  Гурт дуже сподобався Едуарду Кліму – одному з членів жюрі, та засновнику  “lavina Music” – авторитетного українського лейблу. СКАЙ став одним з переможців телепроекту, а компанією “Lavina Music”  гурту було запропоновано контракт.

Співпраця Lavina Music з гуртом СКАЙ одразу почала приности вагомі результати. Першим музичним вибухом, що привернув до гурту С.К.А.Й. (саме так, з крапками гурт став називатися після підписання контракту) увагу „широкого загалу”, став трек “Тебе це може вбити” – справжній хіт, що одразу здобув ротації на 25 радіостанціях України. На цю ж пісню було відзнято кліп, який  до цих пір є теле та радіохітом в українському інформаційному просторі.  Далі було відзнято кліпи на драйвову пісню “Ремікс”, та на  “Те, що треба” – лірично-драматичну композицію в улюбленому жанрі Олега Собчука “романтична балада”, яка надзвичайно пасує фронтмену гурту.

У 2006 році компанія Lavina Music презентувала дебютний альбом гурту під назвою ”Те, що треба”. Хіти з альбому одразу ж потрапили до гарячих ротацій на радіо, а кліпи не зникають з ефірів телеканалів. Вже від початку кар’єри СКАЙ не бояться експериментувати: у дебютному альбомі можна почути все, починаючи від жартівливих текстів і бадьорих динамічних мелодій, закінчуюючи серйозними, вкрай ліричними баладами. Тож, дійсно, – це саме те, що треба справжньому сучасному меломанові.

В 2007 році з’явились відеокліпи  на композиції “Як мене звати” та “Best друг”, в яких гурт звертає увагу суспільства на критичну ситуацію поширення СНІДу в Україні, а також розкриває проблему ВІЧ-позитивних людей. Ці кліпи одразу ж набули популярності серед молоді через свою актуальнiсть та сучасне звучання.

31 жовтня 2007 року гурт презентував свій другий альбом  «Планета С.К.А.Й.».  Як зазначив Едуард Клім, генеральний директор Lavina Music та продюсер гурту СКАЙ: «Гурт значно виріс, і це очевидно. Тому другий альбом я можу впевнено назвати кращим роковим альбомом України в 2007 році».

Олег Собчук, вокаліст гурту СКАЙ: «Ми хотіли показати наше бачення справжньої музики. Музики про речі, які є справді цінними в житті. Це і є наша своєрідна планета – «Планета С.К.А.Й.».

Успіх не змусив себе чекати. Вже навесні 2008-го гурт отримує премію  “НеПопса”, засновану радіостанцією “Джем ФМ”.  Фронтмен гурту СКАЙ Олег Собчук став  переможцем у номiнацiї «Кращий вокаліст». У номiнацiї  «Кращий альбом року» була відзначена платівка «Планета С.К.А.Й.» гурту СКАЙ.

В травні 2008 року  хлопці записують композицію “Подаруй світло” у двох  варіантах – у ліричній та рок-версії – та знімають до них відео. Вперше в історії українського шоу-бізнесу було відзнято одразу дві версії одного кліпу.

 

Не встигли хлопці трохи відпочити, як мобільний оператор Djuice запросив СКАЙ стали хедлайнерами західного напрямку всеукраїнського туру “Djuice Music Drive 2008”.

У 2009 році, вже вдруге радіостанція “Джем ФМ” нагороджує гурт СКАЙ. Цього року за досягнення музикантів у галузі рок музики гурт  отримує одразу дві статуетки “НеПопса”.  Відео робота СКАЙ «Подаруй світло» перемогла у номінації «Кращий кліп року».

В кінці 2009 року гурт СКАЙ виступив на Міжнародному Фестивалі у Польщі, в рамках  заходів присвячених громадській акції «Бо я був чужинцем». З-поміж усіх українських рок колективів організатори фестивалю запросили саме гурт СКАЙ заспівати у Любліні.

У 2010 році сталася ще одна вагома для гурту подія – музиканти зі СКАЙ випустили свій новий альбом під назвою «!». Довгоочікуваний, третій за рахунком альбом українського рок-колективу – це нові 3D враження (ексклюзивна обкладинка альбому), а також зовсім нова музика від СКАЙ. Музиканти передивилися погляди на життя, подорослішали, змінилися. Змінився і меседж – у цьому альбомі СКАЙ акцентує увагу  на речах, які в житті мало хто помічає, але які тим не менше є дуже важливими.

У травні 2010 СКАЙ стає лауреатом премії “Фаворит Успіху”. Український рок-гурт визнано фаворитом  у номінації «чоловічий гурт».

В 2014 роцi гурт презентував четвертий студiйний альбом пiд назвою «Край неба». Нова платівка СКАЙ до свого релізу пройшла складний та довгий шлях вдосконалення. Майже чотири роки йшла плідна праця над записом альбому: музиканти шукали найкраще звучання кожної пісні і дуже ретельно «шліфували» їх згідно із концепцією. Для цього були задіяні такі студії як Underground, Vedin, Lakeside та Submarine. Є і цікаві експерименти: так, у записі вокальної партії пісні «Пока жива любов» взяла участь дружина фронтмена СКАЙ Олега Собчука Марія, яка, до речі, є героїнею кліпу на пісню  «Тебе це може вбити».

28 листопада в концертному залi Stereo Plaza гурт презентував нове масштабне концертне шоу “С.К.А.Й. ALIVE” у супроводі камерного оркестру, яке тривало близько двох з половиною годин і зібрало велику аудиторію як у конуертному залі, так і у інтернет-просторі, адже шоу вело пряму online-трансляцію. Уся концертна програма була поділена на двi частини: лiричну та драйвову, а разом з гуртом СКАЙ на сцені виступили лідери практично всіх відомих українських рок-гуртів.

В лютому 2015 року СКАЙ вирушив у благодійний двотижневий тур по великих містах Канади: Вінніпег, Ванкувер, Саскатун і Торонто. В рамках туру музиканти виконали акустичні версії своїх найвідоміших композицій, а також пісні з четвертого студійного альбому «Край неба». Всі зібрані за допомогою концертів кошти пішли до благодійного фонду на потреби постраждалих у війні на сході України.

У 2016 року гурт СКАЙ святкує своє 15 річчня. На честь цієї дати музиканти оголосили великий ювілейний тур, в рамках якого перші концерти в лютому місяці СКАЙ з успіхом відіграли  в Лондоні, Дубліні та Парижі.

На честь свого 15-річчя колектив вирушив у американсько-канадський тур, де успішно відіграв 10 концертів. По поверненню з аншлагами провели всеукраїнський ювілейний тур “СКАЙ 15 РОКІВ”, фінальним акордом якого стало грандіозне шоу в Києві. За спинами артистів – аншлагові виступи у Франції, Ірландії, Англії, Данії, Іспанії.

СОЦІАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ

СКАЙ активно співпрацює з представництвом ООН в Україні. У вересні 2009 гурт підтримав проведення акції «Тиждень клімату в Україні».

10 січня 2010 року у Польщі відбувся 18-й фінал Великого Оркестру Святкової Допомоги. Український гурт СКАЙ виступив на головній сцені польського міста Жешув. Великий Оркестр Святкової  Допомоги є невід’ємною частиною польського Вудстоку – фестиваль, що проходить влітку є акцією-подякою за зібрані взимку кошти.

Гурт звертає увагу суспільства на критичну ситуацію поширення СНІДу в Україні, а також розкриває проблему ВІЧ-позитивних людей. Цій тематиці присвячені два відеокліпи СКАЙ  – “Best друг”  та “Як мене звати”.Гурт СКАЙ також від України приєднався до світової спільноти у боротьбі зі СНІДом, виконавши композицію Веаtles «All You Nees Is Love», яку в один і той же час співали зірки в багатьох країнах.

Окрім цього гурт СКАЙ сам є організатором благодійних заходів. Зокрема зі своєї власної ініціативи музикантами було проведено ряд концертів, всі кошти від яких пішли на закупівлю необхідного медичного обладнання для порятунку недоношених дітей, допомоги дітям-сиротам та інше. А в цей нелегкий для країни час СКАЙ активно займається і волонтерською діяльністю, адже завдяки своїй творчості музиканти зібрали на лікування поранених бійців сотні тисяч гривень, даючи концерти в Україні та за кордоном.